Vad är Paintball?

Om du tror att paintball bara är ett gäng killar som leker krig i skogen så har du fel. Paintball är en av de snabbast växande sporterna runt om i världen. Näst efter skateboard och inlines är paintball den tredje största extremsporten.

Paintball kan spelas i banor i skogsterräng, på gräs eller på inomhusbanor. Kortfattat så möts två lag, man börjar på var sin sida om banan, målet är att ta en flagga som sitter i mitten av banan och föra den till sin bas eller motståndarlagets. Till hjälp att försvara sig har man en markör som man skjuter färgbollar med. Om man träffas av en boll under spelets gång ropar man Träffad!, sträcker upp sin markör i luften och går av banan. Då får ingen fortsätta skjuta på en.

Vi håller hårt på säkerheten och det viktigaste är att alltid ha på sig skyddsmask när man går in på banan. Masken skyddar förutom ögonen även ansiktet och öronen. När man går av banan använder man något som kallas pip-påse. Det är en påse som sätts på markörens pipa så att om något skott ofrivilligt skulle gå så stannar kulan i påsen.

 

En markör är det som många också kallar för vapnet, det som skjuter i väg kulan helt enkelt. Det kallas för markör för det används ju för att märka motståndarna, det är inget vapen som skall förknippas med våld och krig.

Det finns många historier om hur paintball egentligen började spelas. En av dem säger att det var skogsarbetare som letade efter ett enkelt sätt att markera vilka träd som skulle fällas. Att skjuta en färgkula på långt avstånd sparade naturligtvis mycket tid. Men det ena ledde till det andra och när man skjutit några skott på varandra istället för på träden var grundidén till sporten född.

Oavsett hur det hela började är paintball här för att stanna och vi erbjuder dig en stund med mycket action, en hel del svett, kanske några blåmärken och garanterat oförglömliga minnen!

Välkommen hit och träffa dina vänner!

 

Utrustning

I startpaketet ingår skyddsklädermask, luft och 200 boll i markören.

Markören är en Tippmann 98 och drivs med luft ca 200bar. Masken är med imskyddat dubbelglas. Kläderna är en tvådelad, byxor och jacka från brittiska försvaret eller overaller. Bollen är fylld med vax, gelatin och olja och är bra boll för spel, även ganska lätt att torka bort.

 

Säkerhet

När man spelar paintball är det mycket viktigt att alla tänker på säkerheten.

Vi har en safezone där man ska vara när man inte är med i spelet, t.ex. när man blivit träffad. Utanför banan skall man alltid ha pipskydd på och när man går ut tar man alltid på masken innan man tar av pipskyddet.

Runt banan sitter skyddsnät. Nätet skyddar åskådare från bollar men gör att man ändå kan följa spelet. Man får inte förtära alkohol innan eller under spelets gång. En spelledare finns hela tiden med för att se att spelet går rätt till.